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Clarification No 1 for open call for tenders: 
 
Framework contract(s) for economic support (8 lots) 
 
Reference number: EEA/IEA/09/002 
 
 
Question 1: 
 
In the case of a group of sub-consultants can rates (senior and junior) be submitted for each sub-
consultant or must a single rate be submitted for senior and junior grade which is used for all the 
organizations? 
 
Answer 1: 
 
Please refer to section 10.3 B of the tender specifications which is to be understood as requiring 
single day rates per category specified. 
 
 
Question 2: 
 
Having regard to section 6, page 6 of the tender specifications, does it imply that missions to the EEA 
premises can not be charged separately but must be included within the prices for the two grades 
(senior and junior) and, if so, is it possible to state how many missions and intra-muros days of work 
will be required? 
 
Answer 2: 
 
It is not possible to provide exact numbers. However, indicatively, projects typically may require a 
kick-off and a final project meeting totaling in about 2 days per person and assignment involved. It 
should be noted in this context that the EEA makes efforts in line with its EMAS policy to replace 
meetings by video conferences wherever this is possible. 


