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European Environment Agency =

30 September 2010
Clarification No 6 for open call for tenders:

Framework contract(s) for the provision of communication services to the European
Environment Agency (EEA) — (10 lots)

Reference number: EEA/COM/10/001

Question 1:

Reference: Tender specifications, sections 9.1 and 9.2; question and answer No 13 in clarification No
2 of 16.9.2010

A question was received as to the evaluation of the exclusion and selection criteria (sections 9.1 and
9.2 of the tender specifications) in the event of an offer submitted by a consortium or a group of
service providers.

Answer 1:

Where section 4.2 of the tender specifications specifies that each member of the consortium or group
of service providers must fulfil the conditions for participation mentioned in sections 9.1 and 9.2 and
provide the required supporting documents, it refers primarily to the exclusion criteria (section 9.1)
and the selection criteria for legal capacity (section 9.2.1) which will be assessed in relation to each
member of the consortium or group of service providers individually; whereas the selection criteria
for economic and financial capacity (section 9.2.2) and those for the technical and professional
capacity (section 9.2.3) will be assessed in relation to the combined capacities of all members of the
consortium or group of service providers, as a whole, given the fact that no minimum capacity levels
are specified in the tender specifications. In this respect, please refer to the last paragraph of section
9.2.2 where it is stated that an economic operator may, where appropriate and for a particular
contract, rely on the capacities of other entities, regardless of the legal nature of the links which it
has with them. In the case of a consortium, this provision has to be understood as the possibility for a
consortium to rely on the capacities of its members or of other entities.

Question 2:

A question was received as to the use of references and the assessment of previous experience in
relation to the award criteria (section 9.3 of the tender specifications)

Answer 2:

The selection criteria seek to ensure that only economic operators who fulfill a set of minimum
criteria in terms of having past relevant experience in the work area in question and possessing a
level of technical and professional capacity as well as economic and financial capacity are let through
to the detailed evaluation under the award criteria which aims at assessing the quality of the tender.
Hence tenderers are requested under the selection criteria to give evidence of their technical and
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professional capacity through the provision of a list of the services they provided in the past, whereas
under the award criteria tenderers are requested to demonstrate that their tender offer the best
value for money taking into account criteria justified by the subject of the contract such as the
technical merits and the price quoted. For that purpose, tenderers are requested to give a short
presentation of previous representative reference projects in order to demonstrate how they can
capitalize on this past experience to develop effectively the object of the contract. The aim of these
award criteria is to determine the quality and technical value of the tender by assessing points such
as the method, the approach, the planning, the creativity demonstrated, the organization of work
and composition of the proposed team, including degree of direct involvement of senior staff, for the
purpose of providing the requested services. Hence tenderers are requested to elaborate on all these
points by making reference to earlier projects they have undertaken. Simply put; whereas the
selection criteria referring to past experience is more quantitative in nature — the tenderer need to
document a certain body of work in the area in question - the awarding criteria relating to select
experience emphasises and goes into considerably more detail analyzing qualitative aspects of this
experience. In this context, a proven track record shall demonstrate how the tenderer has performed
within his filed of expertise and delivered to the client’s satisfaction results of good standing. The
tenders will thus be assessed according to how closely the project references relates to the subject
matters of the contract and to the needs of the EEA, for instance in terms of adequacy of resources
and format of the work and services delivered. Hence the representative reference projects provide
means for measuring the comparative advantages and disadvantages of each tender.

Question 3:
Reference: Tender specification sections 6 and 9.3.5 and Annex 3 to the tender specifications

A guestion was received as to the inclusion or exclusion of travel costs in the prices to be quoted
under lot 5 concerning creative film production.

Answer 3:

Section 9.3.5.B of the tender specifications (page 16) concerning the award criteria on price for lot 5
— Creative film production shall be replaced by the following (modifications are highlighted in blue):

9.3.5. Creative film production — Lot 5 (TM/P 58/40)
B. Price (P) (max. 40 points)

Tenderers are requested to submit a financial offer giving (1) the daily price per film team, including
all costs for equipment (light, camera, sound, etc ...) and travel costs, (2) the daily price for editing
services, including costs for equipment and travel costs and (3) the daily price for development and
editing of written stories, the total average of which will be taken into account for the price
evaluation in function of the following formula: P = ((3 x P1)+ (2 x P3) + P3) / 3)), where:

P, = daily price per film team on location including equipment;
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P2 = daily price for editing services including equipment; and

P; = daily price for development and editing of written stories.

For that purpose, tenderers shall complete the price quotation attached as annex 3 to these tender
specifications.
Tenders will score points in function of the following formula: P = (P,,.,/P) x 40, where:

Pnmin = the price of the lowest tender received

P =the price of the tender being considered

The contract will be awarded to the tenderer whose tender achieves the highest total score for
technical merit and price (2 TM + P). Should tenders obtain the same final score and tie for first
place, the winning tender will be decided on the basis of the highest score achieved for price.

In Annex 3 to the tender specifications — Price quotation, the table for lot 5 on creative film
production shall be replaced by the following (modification highlighted in biue):

LOT; Creative film production

Price per day per film team on location
P, including eventual rental equipment and
travel costs

P, Per day for editing services including
equipment and travel costs

Price (EUR)

P Per day for development and editing of
the written stories

Total (average) | Pas=((3xP)+(2xP;)+P;3)/3 EUR

For convenience sake a consolidated version of the tender specifications and of annex 3 thereto

including the above modifications are available on http.//www.eea.europa.eu/about-
us/tenders/eea-com-10-001-2013. :

Question 4:

Reference: Tender specifications sections 6 and 9.3.5 and Annex 3 to the tender specifications



1. The financial offer does not seem to include price for development of documentary
stories/manuscript writing; is this correct?

2. Could you please specify what administrative costs are/shall be included?

Answer 4:

1. Price for development of documentary stories/manuscript writing shall be quoted under P;,
i.e. daily price for development and editing of written stories.

2. Administrative costs refers to indirect costs which may include in particular the costs of
administration and financial management, telecommunications and postal charges, office
supplies and consumables, administrative personnel costs, etc ...

Question 5:

1. We have a hard time separating technical capacity from technical offer. Is it correctly
understood that we should just include a list of equipment (film camera, lights and editing
facilities) which we want to use for the production tasks?

2. The CVs description of the production crew, should this be included in the technical offer or
the technical capacity (sub-section)?
Answer 5:

1. Please refer to question and answer No 1 in Clarification No 5
http://www.eea.europa.eu/about-us/tenders/eea-com-10-001-2013/clarification-no-5.pdf.

2. The CVs shall be included in the administrative section providing information as to technical
and professional capacity o f the tenderer. If the tenderer place an offer for more than one
lot, he may choose presenting the evidence related to his technical and professional capacity
in one or more sub-sections for each lot for which he wants to submit an offer (for instance
make a reference in the technical offer to the relevant paragraphs in the administrative
section).
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